audiotechture

Home

Akustisk formgivning

Projekt

Om ljud

Om oss

Press

Arkitektur

2006/Nummer 1

”Audiotechtures smått revolutionerande metod är att maskera de dåliga, ohörbara ljuden med ytterst svaga ljudmixar av bra ljud från naturen. Som vind, porlande vatten, fågelsång. Det rör sig om ytterst låga nivåer, som knappast uppfattas, men som till skillnad mot de dåliga subliminala ljuden, är stimulerande. De gör oss pigga och vakna”.

Ingrid Sommar. Interiör kontor – Gamla rön och nya sanningar


Bofast

2004/mars

”Ett 20-tal småföretagare samsas om lokalerna på våningsplanet i Företagscentret Nääs Fabriker. Ändå hörs inga datorer som surrar, skrivare som rasslar eller radioapparater som skvalar i bakgrunden. Det som hörs mest är tystnaden. Näst mest hörs samtalen mellan småföretagarna närde, på väg till pentryt eller toaletten, möts de i de gemensamma utrymmena och kanske utbyter några ord. Sedan hörs ingenting, om du inte lyssnar noga. Då kommer naturljuden från diskret placerade högtalare längs väggarna och från den cirkelformade ljudduschen framför det runda spröjsade fönstret ut mot sjön Sävelången. Du blir gärna stående under duschen med blicken fäst någonstans bortom sjön där skogen försvinner i horisonten.”

Tomas Andersson. Naturljud för den som vill höra på


Borås Tidning

2006-05-22

”Läraren Eva-Lill Jändel på Sjöbyskolan i Horred tröttnade på en ständigt hög ljudnivå i sitt klassrum. I en hälsotidning läste hon om ljudinstallationer och hur de påverkar människor. Hon läste om hur lek med ljud kan framkalla känslor av välbehag och lugn. Om hur porlande vatten skänker harmoni. Eller hur en fiktiv surrande humla stimulerar fantasin. I samband med Sjöbyskolans pågående om- och tillbyggnad, fick lärarna frågan om de önskade sig något. ”Ja, tack. En ljudinstallation”, sa Eva-Lill Jändel och fick med kollegerna i lärarlaget i Eken. Projektet har beviljats 40 000 kronor från stiftelsen Föreningssparbanken sjuhärad. I veckan var de två akustiska formgivarna på Audiotechture på plats för att se vad de kan göra av den summan.”

Hannah Larsson. Ljud ska få tyst i klassen


Civilingenjören

2006/Nummer 2

”Våningsplanets gemensamma kök och matrum på ena långsidan har en strålande utsikt som förstärks då och då av fågelkvitter och lövsus. Från handikapptoaletten är utsikten densamma men där är ljudet ett annat.

- Vi ville få fram ett angenämt ljud som när en stor vattendroppe faller på en harposträng över ett vattendrag, säger Olle Niklasson.

Uppenbarligen har de lyckats. Det sakta klingande meditativa ljudet i kombination med utsikten har gjort handikapptoaletten till ett av de populäraste utrymmena på våningsplanet.”

Ulla Kindenberg. Ljuddusch ger harmoni på jobbet


Dagen

2006-12-06

”Skogens ljud. I ett litet rum längst bort i korridoren finns ännu ett exempel på ljuddesignen. Det är en liten plastkupol som hänger ner från taket. Ställer man sig under den översköljs man av skogens ljud, samtidigt som man genom ett fönster ser ut över Sävelången och skogen. Det känns som att man blir omfamnad av naturen. Pulsen går ner och andningen blir lugnare.”

Jonatan Sverker. Designad ljudmiljö stressar av företagare


DN.se (via TT)

2007-08-30

Sjöbyskolan

”Naturljud gör klassrummet tystare. Eleverna tycker att naturljuden är behagliga och rogivande. Och om det inte går att höra fåglarna, vet elever och lärare att det är dags att sänka den egna ljudnivån.”


DU & Jobbet

2007-10-16

Sjöbyskolan

”Ljudsättning av kontor, hotell och till och med klassrum ligger i tiden. Charlotte Terje, lärare i Marks kommun, läste en artikel i Borås tidning om ljudinstallationerna i Nääs fabriker. Hon och flera kolleger i Sjöbyskolan blev nyfikna. Sedan i julas har hon och hennes 21 elever i klass tre – fyra en ljudkuliss med bland annat fågelkvitter och lövprassel. – Det är flera högtalare så det blir som fler fåglar som kvittar från olika hörn. Vinden susar och det är vattenljud som porlar. Det blir väldigt levande och skapar en trevlig miljö, säger hon. Charlotte Terje har aldrig upplevt naturljuden som en belastning. – Nej, jag tycker inte det. Det här är bara en bakgrund. Miljön har blivit lugnare i klassrummet. Det blir mindre stress och barnen tycker att det blivit lättare att koncentrera sig. När miljön blir trevligare tror jag också att det är lättare att lära sig. Beroende av vilken lektion det är höjs eller sänks ljudet. Under lektionerna i bild, när det är flera elever som pratar med varandra, så sänks ljudet en del. Det är fortfarande pålagt vid högläsning.”

Björn Andersson


Eco Miljö

2004/Nummer 15

”Låt alla sinnen var med och påverka välbefinnandet! På företagscentret Nääs Fabriker, öster om Göteborg, har akustiska effekter i form av ett ljudlandskap bidragit till en harmonisk arbetsplats.”

Bo Bengtsson. Suggestiva ljudeffekter gör livet lättare på jobbet


Fastighetssverige

2008-01-08

Avalon Hotel

http://www.fsve.se/dev/article.php?id=221


Form

2015/Nummer 5

Gustavsviks Upplevelsebad

Artikel "Ljudvågor" i magasinet.

Bo Madestrand

Facebook:

http://www.formmagazine.com/en/news/dramatic-sound-design-won-the-red-dot-award-_congratulations_-audiotechture.aspx


Forum AID

2004/Nummer 2

”I allmänna delar av lokalerna är ljuden tydligare och dessutom interaktiva. Till exempel passerar man i entrén ett imaginärt pärldraperi som klingar olika beroende på hur fort man rör sig.”

Anders Modig. Housemusik


Friska Företag

2006/Nummer 2

”Journalisten Karin Stormär en av dem som njuter av ljuden och utsikten och på lunchen passar hon gärna på attfriska upp sig under ljudduschen, modell genomskinlig torkhuv, vid fönstret.

– Det är som ett bad för sinnena. Axlarna åker ner och man får ny energi.”

Ulla Kindenberg. En ljuddusch på jobbet piggar upp


Göteborgs-Posten

2004-02-28 Gränslöst

”Vi lämnar plan fyra och går nedför den gamla spiraltrappan för att ta en titt i våningen under. Där har inredningen en annan karaktär, trevligt där också. Med det känns lite tomt i öronen utan vindsus och vågskvalp.”

Ulla Sundström. Formgivning på hög ljudnivå


Göteborgs-Posten

2015-10-25 Kultur

Artikel: ”Internationellt pris för spännande ljud.”

Eleonor Engström-Frisk


Hemmets Journal

2006-10-26

”Fågelkvitter, porlande vatten, en humlas surrande, vind som susar i trädkronorna… Så kan det låta på kontoret istället för brummande fläktar och brusande datorer.”

Jessica Danielsson. Här kvittrar fåglarna i kök och korridorer


Lerums Tidning

2003-12-11

”Trots årstiden och trots stängda fönster ackompanjerades invigningen av Nääs Fabriker av fågelkvitter och porlande vatten. Det var nämligen samtidigt premiär för akustisk inredning med ljud som får hyresgästerna att må bra.”

Stefan Samuelsson. De inreder med ljud att må bra av


Leva

2004/November

”Ljudmiljöerna komponeras och arbetas framdigitalt. Enbart vattenljudet består av sju olika vattenslingor som är hopbyggda till ljudet som ska likna Sävelångens stilla kluck.”

Agneta Slonawski. För känsliga öron


Lön & Jobb

2006/nummer 6

”Samtliga ljudinstallationer styrs av en dator och när ljudet stängs av är det som att bryta en förtrollning. Plötsligt hörs steg och röster och ett monotont fläktsus.”

Ola Rennstam. Alla mår bättre när naturens ljud flyttar in


Nerikes Allehanda

2015-10-28

Hör ljudet på Gustavsvik som får pris.”

Magnus Börjesson

http://na.se/kulturnoje/kulturnojenyheter/1.3223831-hor-ljudet-pa-gustavsvik-som-far-pris


Rum

2004/Nummer 3

”Framförallt väcker projektet på Nääs Fabriker tankar om andra värden i en arkitektur- och inredningsvärld som annars mest fokuserar på yta och en snäv definition av begreppet funktion.”

Sandra Nolgren. Nytt ljud i fabriken


SVT Fråga Doktorn

2006-11-03

Inslag. Fågelkvitter på jobbet.


SVT Västnytt/Aktuellt

2007-08-30

Sjöbyskolan

”Ett klassrum på Sjöbyskolan i Horred i Marks kommun har ljudsatts med naturljud. Och nu efter ett halvår summerar man resultatet. Det har blivit tystare och arbetsmiljön är bättre, anser såväl lärare som elever.”


Tv4nyheterna.se

2007-08-31

Sjöbyskolan

”Förra terminen beslutade sig Sjöbyskolan i Horred för att installera en hemmabioanläggning i ett av klassrummen, för att ”riva väggarna akustiskt” och få till en känsla av frihet. Efter ett halvår kan man konstatera att projektet är en succé. Jag tycker att det är bra, det är enklare att jobba, säger en av eleverna.”

Press