audiotechture

Home

Akustisk formgivning

Projekt

Om ljud

Om oss

Press

Gasklockan-Efterklang

Efterklang skapades med anledning av rivningen av Gasklockan i Göteborgs hamn. Gasen sammanfattar inte bara framväxandet av Sveriges största industristad, den har också betytt mycket för göteborgarna – samtalet runt middagsbordet där maten lagats på en gasspis och varmvattnet till disken efteråt kom från en gasdriven varmvattenberedare – men det handlar också om att ett av Göteborgs klassiska landmärken nu försvinner.

    Ljudverket Efterklang använder material från alla dessa scener och spelas upp i åttakanalig surround i Gasklockans akustik, vars 28 sekunder långa efterklang har återskapats av Audiotechture genom en serie inspelningar inne i Gasklockan.

     Som ett komplement kommer besökarna under utställningen i Järnhallen att kunna uppleva insidan av Gasklockan genom att mikrofoner placerats ut i konsthallen så att alla ljud besökarna väljer att bidra med kommer att höras som om man befann sig i den gigantiska stålcylindern.

     Under utställningen kommer också hela världen att bjudas in i Gasklockans ljudmiljö

genom att Audiotechture har gjort det möjligt att ringa in och göra sin röst hörd i Gasklockans magiska klang.


Som del av Kulturåret i Göteborgs nedräkning fram till 2021 ställdes Efterklang ut på Götaplatsen framför Göteborgs konstmuseum under december 2016.