audiotechture

Home

Akustisk formgivning

Projekt

Om ljud

Om oss

Press

Gustavsviks upplevelsebad


Gustavsviksbadet i Örebro genomgick under 2014 en genomgripande renovering och fick en helt ny scenografi signerad Jerome Signori. Audiotechture skapade tre olika ljudsättningar, en för varje temperament i den nya dramaturgin.

I augusti 2015 tilldelades Audiotechture ett av designvörldens mest prestigefyllda utmärkelser, The Red Dot Design Award, för sin ljudsättning av badet.

Gustavsviksbadet har en tekniskt sett en mycket avancerad ljudsättning med ett 32-kanaligt surroundsystem i tre olika scenuppsättningar som spelas upp från högtalare i markplan, tre meter upp från markplan och i taket.

Systemet styrs av en egenutvecklad programvara, Hyperspace, baserad på vektoriserad panorering, som distribuerar 32 ingångskanaler över 32 utgångskanaler i valfri högtalarkonfiguration. Uppspelningen sker via en egenprogrammerad 32 kanals sample player från en Mac Mini med  SSD disk och ut via fyra Motu-interface.

De olika scenerna, som går i synk med ljuset, styrs sedan av Gustavsviks egen personal.Scen 1


Grundljudsättningen är stationär och består av grodor, syrsor, apor, papegojor, fåglar och stiliserade tempelklockor som ljudmässigt ramar in scenografins förfallna asiatiska tempellandskap.

Scen 2

Som ett preludium till vågmaskinen spelas kraftiga blixturladdningar och åskknallar upp i allt hastigare rörelser samtidigt som berättelsens onda andar rör sig ned från berget mot den stora bassängen. Mycket av ljudfokus är koncentrerat till takhögtalarna som förstärker dramaturgin. Samtidigt tonas ljudlandskapet från Scen 1 ned till förmån för den hotfulla iscensättningen.


Scen 3

Åskvädret och andarnas grepp om skeendet i badet kulminerar i momentet med vågmaskinen innebär. Allt ljud är nu koncentrerat till området kring den stora bassängen som i en sista urladdning trycker upp elementens krafter, gudarnas ursinne och distade elgitarrer, brass och timpani till föreställningens maximala volym innan allt återgår till den slumrande djungeln runt ruinstaden The Lost City.